Freek Neirynck: De Gentse volksmuziek als redder van de Gentse streektaal | do 26 apr 2018


“De Gentse volksmuziek als redder van de Gentse streektaal" is ongetwijfeld de meest muzikaal geïllustreerde van de Gensche Koozeriejen van Perfesser Gensch Freek Neirynck. Het thema leent er zich uiteraard bijzonder toe. Niet enkel een aantal pioniers als Karel Waerie, Richard Vankenhove, Walter De Buck… maar ook hedendaagse vertolkers van het genre zoals GidoVanGent, Gus Roan, t Spelleke van Drei Kluite… worden er op de juiste manier mee geëerd.

De perfesser vertelt hoe de volksmuziek in de Gentse streektaal één van de hardmakers is van dat idioom door het feit dat er in Gent nog elk jaar enkele tientallen nieuwe volksliedjes in het Gents geschreven en gecomponeerd worden… niet zelden met een knipoog naar de (politieke) actualiteit.

Tijdens zijn koozerieje gaat de perfesser op zoek naar de soms niet alledaagse onderwerpen waarover oude en nieuwe liedjesteksten gaan en staat ook stil bij de zeer uiteenlopende muzikale genres (van muzette over jazz en swing tot en met hiphop en rap) waarin ze getoonzet worden. Soms zijn ze ook gelinkt aan een nieuwsfeit en wordt daar ook even bij stilgestaan.

Neirynck is gekend voor de speelse, humoristische en vaak licht anarchistische aanpak in zijn publieke optredens.

i.s.m. Davidsfonds Oosterzele

Donderdag 26 april 2018 van 20 u. tot 21.30 u.
Bibliotheek Oosterzele
Inschrijven via de bib: ONLINE | bibliotheek@oosterzele.be | T 09 362 81 17
Prijs: € 6 voor bib- of Davidsfonds-leden, € 8 voor niet-leden


0 reacties:

Een reactie posten